Είναι γνωστό πως πριν την εμφάνιση της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), είχαν προταθεί ποικίλα μοντέλα ψηφιακού γραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων έχοντας βασικό σκοπό την εισαγωγή τους στη ψηφιακή μάθηση για βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας (Chai, Koh, & Tsai, 2013).
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη διδασκαλία
Στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πρακτική εκτός των άλλων μεθοδολογικών μοντέλων ενσωμάτωσης είναι αποδεκτά και τα εξής τρία μοντέλα: α) το SAMR, β) το ΤΙΜ (Technology Integration Matrix) και γ) το TPACK (Τεχνολογική Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου) (Τζιμογιάννης, 2020).
Τα τρία (3) αυτά μοντέλα διαφέρουν ως προς τον τρόπο προσέγγισης της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη σχολική τάξη. Οι μεθοδολογίες SAMR και TIM μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους καθώς εστιάζουν στον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί ενσωματώνουν τις ΤΠΕ στη σχολική τάξη. Δίνεται δηλαδή έμφαση στην ενσωμάτωση. Ενώ η μεθοδολογία TPACK προσεγγίζει θεωρητικά την ένταξη της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στο σχολικό πλαίσιο μέσα από τα υπάρχοντα παιδαγωγικά θεωρητικά πλαίσια. Οι δύο μεθοδολογίες SAMR και TIM ασχολούνται με διαφορετικά επίπεδα ενσωμάτωσης, δηλαδή, η ενσωμάτωση στη μεθοδολογία SAMR σχετίζεται με την εξέλιξη της εξοικείωσης του εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια χρήσης των ΤΠΕ στην μαθησιακή διαδικασία. Αυτού του είδους η εξέλιξη σχετίζεται με τα στάδια ανάπτυξης του Piaget, ο οποίος αναφέρει πως θα πρέπει πρώτα να κατακτάται το πρώτο στάδιο και μετά να γίνεται προσπάθεια κατάκτησης του επομένου. Σε αντίθετη περίπτωση το μοντέλο TIM σχετίζεται με το κατά πόσο επιτεύχθηκε η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην μάθηση, μετρώντας την αυτονομία και αυτενέργεια του μαθητή καθώς και τον τρόπο που οι ΤΠΕ ενσωματώθηκαν στις δραστηριότητες. Το μοντέλο ΤΙΜ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον εκπαιδευτικό και το σχολικό περιβάλλον καθώς προσπαθεί να ενώσει με εύκολο και πρακτικό τρόπο το θεωρητικό υπόβαθρο που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός στη παιδαγωγική γνώση (το οποίο διαφαίνεται από το μοντέλο TPACK) με κάποιο χρηστικό εργαλείο, το οποίο να κατατάσσει και να αξιολογεί τα εκπαιδευτικά σενάρια με εύκολο και πρακτικό τρόπο για τον εκπαιδευτικό και την μαθησιακή διαδικασία. Άρα, γίνεται αντιληπτό πως το μοντέλο ΤΙΜ δίνει στον εκπαιδευτικό μια γενική πρόταση για το πώς μπορούν να ενσωματωθούν οι ΤΠΕ στη διδακτική πρακτική σε πέντε διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης (ενεργή, αποκαλυπτική, αυθεντική, συνεργατική μάθηση και μάθηση εκπλήρωσης στόχων) τα οποία έχουν κοινά στοιχεία και σχετίζονται πάντα με μια εκπαίδευση που έχει νόημα για τους μαθητές. Ο τρόπος ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη σχολική τάξη του 21ου αιώνα είναι απαραίτητος (Τζιμόγιαννης, 2020).
Βιβλιογραφικές αναφορές για ανάγνωση
Ελληνική βιβλιογραφία
Τζιμόγιαννης, Α. (2020). Προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την ενσωμάτωση των
ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Σημειώσεις μαθήματος, ΜΠΣ «Εκπαιδευτική πολιτική», Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κόρινθος.
Αγγλική βιβλιογραφία
Chai, C. S., Koh, J. H. L. & Tsai, C. C. (2013). A Review of Technological
Pedagogical Content Knowledge. Educational Technology & Society, 16 (2): 31–51.
Wang, S. K., Hsu, H-Y., Reeves, T. C. & Coster, D. C. (2014). Professional
development to enhance teachers' practices in using information and communication technologies (ICTs) as cognitive tools: Lessons learned from a design-based research study. Computers & Education. 79. 101-115.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου