...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc
Προκειμένου να αναφερθεί με σιγουριά η κατηγορία στην οποία εντάσσετε ένα παιδί είναι σημαντικό να εξεταστεί ιατρικά και διατροφικά, να εξεταστούν οι δεξιότητες του και τα ψυχοκοινωνικά ζητήματα, καθώς και η αλληλεπίδραση του με τους γονείς (Goday et al. ο.α. στο άρθρο των Milano, Chatoor, Kerzner, 2019). Έτσι θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη κλινική εικόνα του παιδιού που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαταραχής σίτισης του συγκεκριμένου παιδιού. Η επιλεκτικότητα είναι μια κατηγορία στην οποία ανήκουν παιδιά με πολύ περιορισμένες διατροφικές επιλογές, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι αυξημένες αισθητηριακές ευαισθησίες που σχετίζονται με τη γεύση, την υφή ή την οσμή του φαγητού είναι συχνό χαρακτηριστικό των επιλεκτικών παιδιών και μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρή επιλεκτικότητα η οποία σχετίζεται με θέματα αισθητηριακής επεξεργασίας, ιδιαίτερα όταν η ευαισθησία είναι στο φως, τον ήχο ή την αφή (Milano, Chatoor, Kerzner, 2019).
Ένα παιδί που ανήκει στην κατηγορία επιλεκτικότητα χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης. Αρχικά αυτό το παιδί θα πρέπει να έρθει σε επαφή, να δοκιμάσει νέα υγιή τρόφιμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι γονείς να το ενθαρρύνουν παίζοντας με τις τροφές μέσω της αφής. Η χρήση της συμπεριφορικής θεραπείας με τις κατάλληλες τεχνικές θα βοηθήσει εξίσου το παιδί να αποδεχτεί τις νέες τροφές. Δύο ιδιαίτερα χρήσιμες τεχνικές συμπεριφοράς για την επιλεκτικότητα του φαγητού είναι η «τροφική αλυσίδα» ή το «βήμα – βήμα, σταδιακά», στις οποίες τα αγαπημένα τρόφιμα αντικαθίστανται σταδιακά από τα τρόφιμα που δεν τους αρέσουν με παρόμοιες γεύσεις, όγκο, σχήμα και υφή. Αυτές οι τεχνικές απαιτούν συχνά βοήθεια από ειδικούς (Milano, Chatoor, Kerzner, 2019).
Ένα πολύ καλά προσαρμοσμένο περιβάλλον σίτισης, δίχως tablet θα επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά διατροφής του παιδιού. Η ώρα του φαγητού σε ένα τραπέζι με όλα τα μέλη της οικογένειας θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη πρόσληψη τροφής από το παιδί. Οι γονείς του παιδιού είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουν να χρησιμοποιούν στρατηγικές δωροδοκίας προκειμένου το παιδί να φάει (χρήση tablet). Αν και είναι μια επιτυχημένη μέθοδος καθώς το παιδί τρώει το φαγητό του οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερη επιλεκτικότητα και / ή λιγότερη κατανάλωση τροφής μακροπρόθεσμα, παρατείνοντας ή επιδεινώνοντας τα προβλήματα διατροφής. Έπειτα, θα πρέπει να αποβάλουν τα όποια αρνητικά συναισθήματα ευθύνης έχουν και να ξεκινήσουν να παρακολουθούν στενά το παιδί, υποστηρίζοντάς το με συμπληρώματα και με τη βοήθεια ειδικών να επικεντρωθούν στο πότε πρέπει να το ταΐσουν, πού να το ταΐσουν και πώς να του δώσουν τα τρόφιμα, αντί για την ποσότητα τροφής που καταναλώνει (Milano, Chatoor, Kerzner, 2019). Αυτή η διαδικασία θα ενθαρρύνει τους γονείς να προσφέρουν ποικιλία υγιεινών τροφίμων, βοηθώντας τους πώς να κατευθύνουν το παιδί να τρέφεται μόνο του, αποκτώντας την αυτονομία, (Sdravou, Emmanouilidou-Fotoulaki, Printza, Andreoulakis, Evangeliou & Fotoulaki, (2021), τηρώντας ένα πρόγραμμα γευμάτων, αποφεύγοντας την προετοιμασία ειδικών γευμάτων και τον περιορισμό χυμού και γάλατος μεταξύ των γευμάτων. Επίσης, η παροχή βοήθειας, ειδικοί που να αναλάβουν να ταΐζουν το παιδί δίχως tablet και με τις κατάλληλες τροφές έως ότου οι γονείς να είναι αρκετά έτοιμοι να ακολουθήσουν μόνοι τους αποτελεσματικά το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής θα ήταν χρήσιμη (Milano, Chatoor, Kerzner, 2019).
Προτεινόμενες βιβλιογραφικές αναφορές για ανάγνωση:
Milano, K., Chatoor, I. & Kerzner, B. A. (2019). Functional Approach
to Feeding
Difficulties
in Children. Curr Gastroenterol. 23;21(10):51. doi: 10.1007/s11894-019-0719-0.
PMID: 31444689.
Sdravou, K., Emmanouilidou-Fotoulaki, E., Printza, A.,
Andreoulakis, E.
Evangeliou, A. & Fotoulaki, M. (2021). Mealtime Environment and Control of Food Intake in Healthy Children and in Children with Gastrointestinal Diseases. Children, 8(2):77. doi: https://doi.org/10.3390/children8020077.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου