Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Το θέατρο στην εκπαίδευση


...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 




Η δράση και εδραίωση του θεάτρου στην εκπαίδευση ξεκίνησε σταδιακά τέλη του 1960, αρχές του 1970 έπειτα από τις διάφορες συνθήκες που προέκυψαν και οι οποίες ευνόησαν την εμφάνιση καινούργιων ιδεών και θεωριών μάθησης. Συνθήκες όπως οι επιρροές από μουσικές της Αμερικής, η τάση για διαφοροποίηση στις συντηρητικές αξίες, τον ιδεαλισμό, και το φοιτητικό κίνημα. Το θέατρο στην εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και έκανε τα πρώτα του βήματα με την ομάδα Coventry Tie στο Coventry της Αγγλίας, το 1965 (Παπαδόπουλος, 2010).

Το θέατρο στην εκπαίδευση είναι δυνατόν να συμβάλει στην εξισορρόπηση ανάμεσα στο τι μαθαίνει ο μαθητής στο σχολείο και στο τι μαθαίνει από την τηλεόραση. Το σχολείο πρέπει να μπορεί να μαθαίνει στο μαθητή την τέχνη τού να μπορεί να βλέπει και να αναλύει αυτά που βλέπει και ακούει σε κάθε είδους αναπαράσταση της ζωής. Ως εκ τούτου τα παιδιά αποκτούν κριτικό πνεύμα, μαθαίνουν να μην εθίζονται στα ΜΜΕ, virtual games, βίντεο και άλλα και να αποφεύγουν τις καταχρήσεις. Μέσα από το θέατρο στην εκπαίδευση, οι μαθητές μαθαίνουν για τη δομή και τους συμβολισμούς του καθώς και τους κώδικές που χρησιμοποιεί, τη σημειολογία του, τη γλώσσα του. Έτσι τα παιδιά εντοπίζουν, διαβάζουν και αντιδρούν κατάλληλα σε εικόνες που βλέπουν σε διαφημίσεις, στις ειδήσεις, και γενικότερα στην καθημερινή ζωή (Τσελφές & Παρούση, 2015).

Το θέατρο στην εκπαίδευση αναδεικνύει τη σχέση του θεάτρου με την κοινωνία και του θεάτρου μέσα στην τάξη. Μέσω της πρακτικής του θεάτρου στην εκπαίδευση οι μαθητές εκτός των άλλων μαθαίνουν να συγκρίνουν τις εμπειρίες που αποκτούν εντός τάξης και αυτές που αποκτούν στην πραγματική ζωή. Αντιλαμβάνονται τη φύση των ανθρωπίνων σχέσεων και τις αντιδράσεις των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Με κάποιο τρόπο γίνονται κοινωνικά μορφωμένοι (Καραβίτη & Μερκούρη, 2008). Σύμφωνα με την Mallika Henry (2000) το θέατρο προσδίδει ένα είδος γνώσης το οποίο σχετίζεται άμεσα με την καθημερινή εμπειρία του ατόμου. Επίσης, προσφέρει γνώση όπου είναι απολύτως σημαντική για την καθημερινή εμπειρία (Henry, 2000).

Το θέατρο είναι μια γλώσσα, ένα είδους κώδικα, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να εκφραστούμε και να βρούμε λύσεις σε προβλήματά μας. Ωστόσο, τα παιδιά μέσω αυτού εξερευνούν συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες. Ως εκ τούτου, τα παιδιά διαπραγματεύονται διαφορετικά νοήματα και οδηγούνται σε νέες συνειδητοποιήσεις για τον κόσμο που ζουν. Μέσω των ρόλων που λαμβάνουν και τη δυνατότητα που έχουν για εξερεύνηση φανταστικών καταστάσεων, τα παιδιά βλέπουν τα γεγονότα και τον κόσμο μας μέσα από ένα πρίσμα που τα βοηθάει να μας καταλάβουν (Τσελφές, Παρούση, 2015).

Το θέατρο στην εκπαίδευση είναι εκείνο που εφοδιάζει τα παιδιά με κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το θέατρο και τις δομές του, ως αντίσταση στα όσα αντικρίζουν καθημερινά στη ζωή τους – στο κακής ποιότητας θέατρο - στις οθόνες και σε κάθε είδους προσκήνια αυτού του κόσμου (Αλεξιάδη, Γιαννούλη, Γκόβας, Ζώνιου, Καλδή, Κουκουνάρας-Λιάγκης, Τσουκαλά, Χολέβα, 2020).

Βιβλιογραφικές αναφορές για ανάγνωση

Ελληνική βιβλιογραφία

Αλεξιάδη, Κ., Γιαννούλη, Μ., Γκόβας, Ν., Ζώνιου, Χ., Καλδή, Μ.,Κουκουνάρας-

Λιάγκης, Μ., Τσουκαλά, Χ. & Χολέβα, Ν. (2020). Εκπαίδευση και θέατρο. Περιοδική έκδοση για την προώθηση του θεάτρου, του Εκπαιδευτικού Δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση. Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Τεύχος 21. 

 

Καραβίτη, Τ. & Μερκούρη, Α. (2008). Το Πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης 2008.

Θέατρο και εκπαίδευση στο κέντρο της σκηνής. Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 


Αγγλική βιβλιογραφία  

Chai, C. S., Koh, J. H. L. & Tsai, C. C. (2013). A Review of

Technological Pedagogical Content Knowledge. Educational Technology & Society, 16 (2): 31–51. Wang, S. K., Hsu, H-Y., Reeves, T. C. & Coster, D. C. (2014). Professional development to enhance teachers' practices in using information and communication technologies (ICTs) as cognitive tools: Lessons learned from a design-based research study. Computers & Education. 79. 101-115.





Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️

👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Φυλλόκαρδος στο νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου

  ...γράφει η  Tsakoniati Styliani, MSc   ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 Σήμερα τα παιδάκια του νηπιαγωγείου Δαμαριώνα παρακολούθησαν χαρτοθέατ...