Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Όταν παίρνεις γεμίζει το χέρι σου μα όταν δίνεις, γεμίζει η καρδιά σου


Ένας χρόνος πέρασε από τότε που άκουσα αυτή τη συμβουλή. Ναι, πέρσι τα Χριστούγεννα ήταν. Πέρσι που ήταν όλα διαφορετικά. Παρέες, δώρα, ταξίδια, πάρτι, γιορτές, ό,τι ήθελε ο καθένας.

Παραμύθια για παιδιά

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

Φέτος, λόγω της πανδημίας, ο καθένας  μες στο σπίτι του ανταλλάζει ευχές πίσω από την οθόνη του κινητού του. Υγεία, χαρά, ευτυχία, αγάπη και πολλές ακόμη ευχές. Το κινητό χτυπάει συνέχεια. Μηνύματα και τηλεφωνήματα, πολλά. Η κάθε ευχή για τον καθένα μας είναι κάτι διαφορετικό. Σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Ας σταθώ στην ΑΓΑΠΗ

Εσείς που με ξέρετε λίγο παραπάνω, ξέρετε ακριβώς τις σκέψεις που κάνω κάθε φορά που ακούω ή που μιλάω για την αγάπη. Με μία φράση, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Ούτε καν η μητρική αγάπη. Ας σκεφτούμε λίγο τα μηνύματα  που μας δίνουν τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά που ακούμε και ξανακούμε συνέχεια αυτές τις μέρες. Να αγαπάμε, να είμαστε γενναιόδωροι, να δίνουμε, να προσφέρουμε. Ας μου θυμίσω τώρα λοιπόν, τη συμβουλή αυτή που άκουσα πέρυσι. Aς μου τη θυμίζω συνέχεια. Όταν παίρνεις γεμίζει το χέρι σου μα όταν δίνεις, γεμίζει η καρδιά σου. Που δίνουμε άραγε;  Ποιους έχουμε επιλέξει, τελικά; Ας δώσει ο καθένας μας τη δική του απάντηση. Ας δώσουμε λοιπόν αγάπη ο καθένας με τον τρόπο του σε αυτούς που αγαπάμε, σε αυτούς που μας αγαπούν. Στους δικούς μας ανθρώπους. Μα…. μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως εμείς. Που, πολύ πιθανόν να μην έχουν γιορτάσει και ποτέ μέχρι τώρα. Που τώρα, δεν κοιτούν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δε μετρούν τα μελομακάρονα ή τα κιλά των εορτών και να γελούν. Ίσως να μην έχουν καν  οικογένεια. Να μην έχουν καν σπίτι. Κάποιοι σε νοσοκομεία. Άλλοι στα ιδρύματα. Παιδιά μικρά, που δεν έχουν νιώσει ποτέ την αγκαλιά της μαμάς.

Ο "κακός" μαθητής με την μεγάλη καρδιά- γνωρίζοντας καλύτερα έναν "κακό" μαθητή

Προσφορά: το καλύτερο δώρο

Με αφορμή λοιπόν, αυτές τις διαφορετικές γιορτές ας σκεφτούμε και ας μοιράσουμε αγάπη σε όσους περισσότερους μπορούμε. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε. Ο καθένας μας, με τον τρόπο του. Ας θυμηθούμε και τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη κι ας μη τους ξέρουμε!  Ο καθένας μας όσο και όπως μπορεί. Ας βάλουμε αυτή τη συνήθεια στη ζωή μας και ας μην είναι Χριστούγεννα. Ας κάνουμε τον κόσμο μας πιο γλυκό. Με την προσφορά. Τι πιο γλυκό από το να μοιράζει κανείς την αγάπη;                                                                                       

Βεντουρή Βασιλική,

Παιδαγωγός πιστοποιημένη στη Συμβουλευτική γονέων                   

Personal Coach





Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Τα ζώα στη σχολική αίθουσα


...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 

 

            Η παρουσία σκύλου στη σχολική αίθουσα παρέχει μια πολύ - αισθητηριακή εμπειρία μάθησης στα παιδιά αναπτύσσοντας, έτσι, το ενδιαφέρον τους το οποίο μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για βελτίωση των ακαδημαϊκών τους δραστηριοτήτων στο σχολικό περιβάλλον (Friesen, 2009).

    Τα ζώα, σύμφωνα με την Bone (2013) χαρακτηρίζονται ως ο τέταρτος εκπαιδευτής προσφέροντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν σε μια πειραματική ομάδα εκπαίδευσης σκύλων, σύμφωνα με τους Lahav, Sarid & Kantor (2019) ενίσχυσαν την ενσυναίσθησή τους και απέκτησαν γνώσεις και ικανότητες σχετικά με τη φροντίδα των σκύλων. Επίσης, κατά τη θετική ενίσχυση των σκύλων οι μαθητές/τριες ενίσχυσαν και τη δική τους αυτοπεποίθηση και αυτοεικόνα. Αυτό είχε ως συνέπεια τη βελτίωση της στάσης τους απέναντι στο σχολικό περιβάλλον και την καλλιέργεια αξιών όπως η υπευθυνότητα και ο σεβασμός (Anderson & Olson, 2006), ενισχύοντας έτσι, τις διαπροσωπικές σχέσεις (Radcliffe, 2015). 


        Για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού οι παρεμβάσεις με την παρουσία ζώων βοηθούν στην ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών, στην ομαλή ένταξη τους και στην επικοινωνία με συμμαθητές και συμμαθήτριες τους (Endenburg & van Lith, 2011).

      Αγάπη δίχως ανταλλάγματα, ένα σπουδαίο δώρο και ισχυρό μήνυμα που δίνουν τα ζωάκια στα παιδιά μας. Λοιπόν, ποια είναι η γνώμη σας; Είστε υπέρ ή κατά της φυσικής παρουσίας των ζώων στη σχολική αίθουσα;


Προτεινόμενες βιβλιογραφικές αναφορές για ανάγνωση: 

Anderson, K.L. & Olson, Μ. R. (2006). The value of a dog in a classroom of

children with severe emotional disorders. Anthrozoös.Vol. 19 (1), 35-49, doi: https://doi.org/10.2752/0892793067 85593919

Bone, J. (2013). The animal as fourth educator: A literature review of animals

and young children in          pedagogical relationships. Australasian Journal of Early Childhood, Vol 38(2), 57-64, doi: https://doi.org/10.1177/183693911303800208

Endenburg, N. & van Lith, H. A. (2011). The Influence of Animals on

the development of Children.              The Veterinary Journal, Vol 190, 208–214, doi: 10.1016/j.tvjl.2010.11.020

Friesen, L. (2009). How a Therapy Dog May Inspire Student Literacy

Engagement in the Elementary Language Arts Classroom. Learning Landscapes, Vol. 3 (1),105- 122.

Lahav, S., Sarid, O. & Kantor, H. (2019). Effects of a Dog-training Intervention on

Atrisk Youth. Anthrozoös, Vol. 32 (4), 533-540, doi: 10.1080/08927936.2019.1621539

Radcliffe, B. J. (2015). Literacy lessons in one language arts sixth-grade

classroom: The year of the guinea pigs. Middle School Journal, Vol. 46 (4), 5-8, doi: 10.1080/00940771.2016.1226638





Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ο "κακός" μαθητής με την μεγάλη καρδιά- γνωρίζοντας καλύτερα έναν "κακό" μαθητή


...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 


"Ο κακός μαθητής 

Λέει όχι με το κεφάλι 

Μα λέει ναι με την καρδιά 

Λέει ναι σε όσους αγαπάει 

Λέει όχι στον καθηγητή 

Είναι όρθιος 

Τον ρωτούν 

Και όλα τα προβλήματα έχουν δοθεί 

Ξαφνικά τον πιάνουν ακατάσχετα γέλια 

Και τα σβήνει όλα 

Τα ψηφία και τις λέξεις 


Φιλαναγνωσία


Τις ημερομηνίες και τα ονόματα 

Τις φράσεις και τους γρίφους 

Και παρά τις φοβέρες του καθηγητή 

Κάτω από τα γιουχαΐσματα των καλών μαθητών 

Με κιμωλίες όλων των χρωμάτων 

Πάνω στον μαυροπίνακα της δυστυχίας 

Ζωγραφίζει το πρόσωπο της ευτυχίας."


Πηγή: Ζακ Πρεβέρ, Κουβέντες, μτφρ. Μιχάλης Μεϊμάρης, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 1994, σ. 57-58.












Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ


Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Το γλαράκι βρίσκει τους γονείς της καρδιάς του


...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 




Η ιστορία του Αιγαιόγλαρου χρειάζεται διορθώσεις / αλλαγές μα και εικόνες. Μπορείτε να βοηθήσετε;


Διαδικτυακά μαθήματα Φιλαναγνωσίας - Εργαστήρι παραμυθιών



Διαβάστε το πιο κάτω παραμυθάκι και ελάτε να γράψουμε το δικό μας


Η ιστορία του Αιγαιόγλαρου ξεκινά κάπως έτσι..  

Αιγαιόγλαροι ζούσαν μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μεγάλο δεντρόσπιτο πάνω στα σύννεφα φτιαγμένο. Η τεράστια αυλή, τα πολλά παράθυρα και η μαγική πόρτα από μούρο έκαναν ξεχωριστό το Γλαροτροφείο. Κάθε φορά που χτυπούσε το κουδούνι, το μούρο έλιωνε και γινόταν χυμός για τους μικρούς Αιγαιόγλαρους. Όταν ερχόταν η ώρα να επιστρέψουν όλοι στο δεντρόσπιτο ένα νέο μαγικό μούρο γινόταν η πόρτα του γλαροτροφείου.    

Τα πολύχρωμα αισθήματα και η μεγάλη καρδιά ενός Αιγαιόγλαρου, τον έκαναν ξεχωριστό και αγαπητό. Η ζωή του στο Γλαροτροφείο ξεκίνησε όταν ήταν μόλις ενός έτους. Ήταν ανήσυχο παιδάκι ιδίως τα βράδια γιατί έβλεπε άσχημα όνειρα.  

Σκεφτόταν.. συνέχεια αναρωτιόταν το γιατί.  

Γιατί να με παρατήσουν; Δεν ήμουν καλός γλάρος; Έκανα ζημιές και δεν με ήθελαν; Δεν είχαν χρήματα να με μεγαλώσουν, γι’ αυτό με άφησαν στο γλαροτροφείο; Μήπως είχαν κάποιο ατύχημα και δεν ζουν;» Έλεγε συνέχεια ο Αιγαιόγλαρος. 

Η καλή κυρία που τον πρόσεχε όλο του έλεγε: 

Λίγη υπομονή και πίστη και όλα θα αλλάξουν  

κλείσε τα ματάκια σου 

και όλα θα περάσουν. 

Λάτρευε να κοιμάται ακούγοντας αυτά τα λόγια. 

Τα πρωινά του ήταν διαφορετικά, περνούσε πιο ευχάριστα η ώρα γιατί έπαιζε με τους φίλους του «πετρούλες». Το αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών που ζούσαν στο γλαροτροφείο. 

Στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά μάζευαν τουλάχιστον πέντε πετρούλες ο κάθε ένας. Έπειτα, τις ζωγράφιζαν ή τις σημάδευαν για να μπορούν να τις ξεχωρίζουν από τις άλλες. Είχαν πέντε ευκαιρίες να ρίξουν τις πετρούλες τους όσο πιο μακριά γίνετε αλλά χωρίς να ακουμπήσουν τις πετρούλες ενός άλλου παίκτη. Θα με ρωτήσετε γιατί άρεσε ένα τέτοιο παιχνίδι, τόσο απλό και χωρίς νόημα για τους περισσότερους, στα παιδιά;  

Ίσως η απάντηση βρίσκεται στην ευτυχία που ζωγραφιζόταν στο πρόσωπο τους όταν έπαιζαν αυτό το παιχνίδι.  

Έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια, ώσπου…. μια μέρα μαθαίνει πως κάποιοι τον αναζητούν και θέλουν να τον συναντήσουν.  

«Ποιοι είναι; ποιος με ψάχνει πάλι; Αφού τους είπα πως δεν θέλω να αποκτήσω γονείς. Θέλω να μείνω εδώ για πάντα..» Μουρμουρούσε και πετούσε από κλαδί σε κλαδί ανήσυχος ο Αιγαιόγλαρος. 

Εκείνο το βράδυ ήταν τόσο ανήσυχος που ακόμα και τα φτερά του άλλαξαν χρώμα. Από άσπρα έγιναν μπλε, σαν τον ουρανό.  

Επιτέλους ξημέρωσε και η μεγάλη στιγμή της γνωριμίας έφτασε! Τον αναζητούσε η κυρία Χουλιαρομύτα και ο κύριος Ασυμόγλαρος. Παρόλο που τους έβλεπε για πρώτη φορά τους συμπάθησε, φάνηκε από τον τρόπο που άνοιξε τα φτερά του και πέταξε προς το μέρος τους! Ήταν η πρώτη φορά που ο Αιγαιόγλαρος συμπαθεί τόσο γρήγορα αγνώστους. Είπαν πολλά, μα το πιο σημαντικό είναι πως θέλουν να γίνει το παιδάκι τους, αν και ο ίδιος το θέλει.  

Εκείνος είπε: “Είστε σίγουροι πως θέλετε να γίνω το παιδί σας;”  

Εκείνοι τον πήραν μια τεράστια αγκαλιά και του είπαν: “Δεν έχουμε υπάρξει πιο σίγουροι”  

Όμως, για να γίνει αυτό επίσημα θα περάσει αρκετός καιρός.” είπαν. 

Τι είναι πάλι αυτό το ‘επίσημα’; Αναρωτήθηκε. Όλο παράξενες λέξεις λένε οι μεγάλοι. Δεν έδωσε σημασία σε αυτό, δεν ρώτησε τι σημαίνει. Του είπαν, επίσης, πως πρέπει να περάσουν από κάποια τεστ. Πάλι δεν κατάλαβε. Τι τεστ είναι αυτά; Μήπως είναι σαν αυτά που γράφουμε στο σχολείο; Μουρμούρησε.. 

Η μέρα έφτασε, όλα πήγαν καλά, ο γλάρος είχε τη δική του οικογένεια. Αύριο είναι η πρώτη του μέρα στο Γυμνάσιο, νιώθει ευτυχισμένος αλλά και προβληματισμένος. Φοβάται, μήπως στο σχολείο μάθουν πως είναι υιοθετημένος και τον κοροϊδεύουν. Γι’ αυτό, πρέπει ν’ αναλάβουμε δράση ώστε κανένας απ’ εδώ και πέρα να μην τον κάνει να στεναχωρηθεί! Τι λέτε μπορούμε;  



Διαδικτυακά μαθήματα Φιλαναγνωσίας - Εργαστήρι παραμυθιών





Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Ο Φυλλόκαρδος στο νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου

  ...γράφει η  Tsakoniati Styliani, MSc   ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 Σήμερα τα παιδάκια του νηπιαγωγείου Δαμαριώνα παρακολούθησαν χαρτοθέατ...