Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΤΣΑΚΩΝΙΑΤΗ ΝΙΚ. ΣΤΥΛΙΑΝΗ, MSc of Educational Technology



Η Τσακωνιάτη Στυλιανή κατάγεται από τη Νάξο και είναι εκπαιδεύτρια ρομποτικής - STEAM - coding και εξ αποστάσεως εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι υπεύθυνη εργαστηρίου παραμυθιών το οποίο ίδρυσε η ίδια το 2019. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν Msc στην εκπαιδευτική τεχνολογία, Frederick University, πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Α.Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και ΒΕΚ στην ειδικότητα Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα  /Web designer – Developer/ Video games), ΔΙΕΚ Νάξου. Συγχρόνως, από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια που σχετίζονται με την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, τις πρακτικές εφαρμογές της ρομποτικής στην εκπαίδευση, τον Αυτισμό και τις Καινοτόμες Τεχνολογίες στην Ειδική Αγωγή. 

Από το 2014 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε εκπαιδευτήρια πληροφορικής και Κέντρα Δια Βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) διδάσκοντας προγράμματα Office, τη χρησιμότητα του Διαδικτύου και των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια), και τις πρακτικές λύσεις σε προβλήματα - σφάλματα του Η/Υ – Laptop – tablet σε ενήλικες. Από το 2019 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε εκπαιδευτήρια πληροφορικής και ΚΔΒΜ διδάσκοντας εκπαιδευτική ρομποτική - STEAM - Coding σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 9 ετών.
Ωστόσο, εργάζεται ως εμψυχώτρια στο Εργαστήρι παραμυθιών Φυλλαναγνωσία (με έδρα τη Νάξο, Κυκλάδες), το οποίο ίδρυσε η ίδια το έτος 2019 με βασικό στόχο την ενδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στο παιδί και το λογοτεχνικό βιβλίο γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη λεξιλογίου, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και φαντασίας και στον εμπλουτισμό συναισθημάτων και εμπειριών. Σε αυτό η ίδια συνεργάζεται με τα παιδιά (ηλικίας από 4 έως 11 ετών) και μαζί δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες φιλαναγνωσίας

"Η συγγραφή είναι ένα όμορφο ταξίδι σε ένα μαγικό κόσμο, στον οποίο όποιος τολμήσει να ταξιδέψει είναι τυχερός, όπως εγώ. Το δικό μου ταξίδι ξεκίνησε όταν πήγαινα σχολείο με αφορμή ένα διαγωνισμό παιδικού βιβλίου. Από τότε δεν σταμάτησα να γράφω.. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, ένα από τα παιδικά βιβλία που έχω γράψει κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οσελότος με τίτλο Ένα φύλλο διαφορετικό. Έπειτα, ακολούθησε το επόμενο, ο λατρεμένος σε μικρούς και μεγάλος Φυλλόκαρδος που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πάει στο Νηπιαγωγείο. Ένα μαϊμουδάκι, η Μπλερ έρχεται στην παρέα για να μας μιλήσει για την υιοθεσία, την αγάπη και τη φιλία. Χωρίς αμφιβολία το ταξίδι συνεχίζεται με νέες ιστορίες.."


Στείλτε μας προσωπικό μήνυμα εδώ για την αγορά των παιδικών βιβλίων

Λίγα λόγια για τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Το παιδικό βιβλίο Ένα φύλλο διαφορετικό αναφέρεται σ' ένα κόσμο διαφορετικό.. σ' ένα φύλλο διαφορετικό, που ξέρει ν' αγαπάει, να συγχωρεί, να είναι δίπλα σε όποιον το χρειαστεί.. πάντα έτοιμο ν' αγαπήσει και ν' αγαπηθεί.. 
Συνεχίζοντας, το λατρεμένο σε μικρούς και μεγάλους φύλλο πάει στο νηπιαγωγείο. Εκεί η γλυκιά νηπιαγωγός δίνει απλόχερα την αγάπη της και βοηθάει τα μικρά φυλλαράκια να κατανοήσουν όλα όσα αισθάνεται ο Φυλλόκαρδος.



Το παιδικό βιβλίο Μια οικογένεια για την Μπλερ, το μαϊμουδάκι είναι αφιερωμένο στον ιδιαίτερο όρο <<υιοθεσία>> και συγχρόνως μας μιλάει για την αγάπη και τη φιλία.






Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τα δίγλωσσα παιδιά στη Ρόδο


Οι γονείς πολλών παιδιών κατάγονται από διαφορετικές χώρες. Τις περισσότερες φορές, η εκμάθηση και των δύο γλωσσών είναι αναπόφευκτη. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευχάριστο ή όχι μπορεί να είναι αυτό για τα παιδιά; Μήπως η διγλωσσία είναι μια σπουδαία έμφυτη ικανότητα που πολλά παιδιά (δίγλωσσα και μη) δεν γνωρίζουν πως έχουν;




Ας ακοούσουμε τι έχουν να σας πουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. 





Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Μάθηση 2.0

 

...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 




Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος και τι συμβαίνει με την εκπαίδευση;



Το βίντεο δημοσιεύτηκε το 2011. Σας φαίνεται πολύ παλιό; Μπορεί... να είναι, μπορεί... όχι. Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνο αν το δείτε. 

➡️ Μοιραστείτε τον προβληματισμό σας.

Απόψεις και γνώμες ειδικών για τη μάθηση 2.0.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι για την ανακύκλωση - ιδανικό για παιδιά ηλικίας 8+


...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 


 Ιδανικό για 4 άτομα: Τοποθετώ τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σωστό κάδο ανακύκλωσης 

ΣΤΟΧΟΣ:
  • να αποκτήσουν τα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση
  • να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας
ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ:
  • Χαρτόνι
  • Μαρκαδόροι / ξυλομπογιές / νερομπογιές
  • Άσπρες κάρτες
  • Ζάρια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΣΙΜΑΤΟΣ:
Η βάση του παιχνιδιού μπορεί να είναι ορθογώνια, όπως φαίνεται στις εικόνες. Πάνω σε αυτή μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρωματίσουμε τους κάδους ανακύκλωσης. Όταν τελειώσουμε με τα μπογιατίσματα σειρά έχουν οι κάρτες. Χρειαζόμαστε 40 άσπρες κάρτες, οι οποίες, η μια τους όψη θα έχει έναν αριθμό και η άλλη ένα ανακυκλώσιμο υλικό. 
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ:                                                                  Οι κάρτες μοιράζονται τυχαία στους παίκτες. Χρησιμοποιήστε ένα ζάρι για να δείτε ποιος παίκτης θα ξεκινήσει πρώτος. Ακολουθώντας αυτή τη σειρά μέχρι το τέλος του παιχνιδιού κάθε παίκτης θα πρέπει να τοποθετεί την κάρτα σε έναν από τους κάδους ανακύκλωσης. Να σημειωθεί πως πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ο κάθε παίκτης θα πρέπει να σημειώσει σε ένα χαρτί τους αριθμούς που βρίσκονται πίσω από την κάρτα του. Όταν θα έχουν τοποθετηθεί όλες οι κάρτες στους κάδους, ένας από τους παίκτες θα διαβάσει τις σωστές απαντήσεις από το βιβλίο ΟΔΗΓΟΣ*. Σε περίπτωση που κάποιος κάνει λάθος η κάρτα θα τοποθετείται εκτός παιχνιδιού. Στο τέλος αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη ΚΕΡΔΙΖΕΙ.
*Βιβλίο ΟΔΗΓΟΣ: δίνει πληροφορίες σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά και τον αντίστοιχο σωστό κάδο. Διαβάστε περισσότερα για τα ανακυκλώσιμα υλικά του μπλε κάδου, του κίτρινου κάδου, του κόκκινου κάδου και του πράσινου κάδου (σύμμεικτα απορρίμματα).

ΕΙΚΟΝΕΣ:


        





Το επιτραπέζιο παιχνίδι της Στέλλας,   




Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ιστορία της Γ' Δημοτικού - Μια διαφορετική προσέγγιση της διδασκαλίας




...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 



Χωρίς βιβλίο στο χέρι χωρίς να κάθεται στην έδρα, η κυρία Σωτηρία Σαμπάνη κάνει το μάθημα μια διασκεδαστική μαθησιακή εμπειρία για τα παιδιά. Προσωπικά την θεωρώ παράδειγμα προς μίμηση. 
Δείτε το βίντεο εδώ και πείτε μας τη γνώμη σας! Εσείς, ποια μέθοδο διδασκαλίας ακολουθείτε; 



Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου - αναγνώριση και διαχείριση


...γράφει η Tsakoniati Styliani, MSc 



Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουμε ΟΛΟΙ. Ας μάθουμε λίγα πράγματα γι' αυτό και μακάρι να μην χρειαστεί, ποτέ, να τα εφαρμόσουμε.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  
Συχνότερες ενδείξεις της σεξουαλικής κακοποίησης
Δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα, κατά την παιδιατρική εξέταση ή την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, για το αν ένας ανήλικας κακοποιείται σεξουαλικά. Αυτό μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι η εξέταση γίνεται μετά από καιρό από το συμβάν. Παρόλ’ αυτά η έλλειψη αντικειμενικών ευρημάτων δεν αποκλείει την κακοποίηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εργαλεία, όπως ψυχολογικά τεστ που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα την κακοποίηση. Η κλινική διάγνωση για τη σεξουαλική κακοποίηση βασίζεται στη σύνθεση πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου των σωματικών ενδείξεων όπως, τραυματισμοί, οι οποίοι δεν είναι από τυχαίο τραυματισμό στη γεννητική περιοχή ή το στήθος, σκισμένα ή λεκιασμένα εσώρουχα, οξυτενή κονδυλώματα, εγκυμοσύνη με αοριστίες για την ταυτότητα του πατέρα, κτλ.

Αναγνώριση συμπτωμάτων σεξουαλικής κακοποίησης 
Οι πρώτες ενδείξεις για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου παιδιού πολύ πιθανόν να σχετίζονται με τις συμπεριφορές και τα αισθήματα του και όχι με τα σωματικά συμπτώματα. Οι δραστικές ή/και απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά των ανήλικων παιδιών μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη κακοποίησης που συνιστά την προσοχή μας. Ακόμα και αν αυτές οι αλλαγές που παρατηρούνται θεωρούνται ‘θετικές’ (όπως, η βελτίωση στην επίδοση), μπορεί να δηλώνουν την προσπάθεια του παιδιού να αντιμετωπίσει το τραύμα του είτε για να ευχαριστήσει τους άλλους είτε για να νιώσει πως έχει κάποιου είδους έλεγχο της κατάστασης, και άλλα. Μιας και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως ένα γνωστό του παιδί κακοποιείται σεξουαλικά, τα άτομα γύρω του μπορεί να ερμηνεύσουν λάθος τη συμπεριφορά του, για παράδειγμα, την χαμηλή του επίδοση στα μαθήματα ως αδιαφορία.
Ευάλωτα στην κακοποίηση είναι τα ντροπαλά και απομονωμένα παιδιά γιατί έχουν αδύναμο χαρακτήρα και τραυματικές εμπειρίες. Επίσης, η αναγνώριση συμπτωμάτων σεξουαλικής κακοποίησης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν πολλά από αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να μοιραστούν τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες που έχουν βιώσει. Για παράδειγμα αυτά τα παιδιά που έχουν βιώσει κάποιου είδους κακοποίηση, υπάρχει περίπτωση να μην δέχονται το άγγιγμα άλλων ατόμων, να μην θέλουν να συμμετέχουν σε μαθήματα που εκτίθεται το γυμνό σώμα αφού ντρέπονται και δεν νιώθουν όμορφα για το σώμα τους, όπως το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Έτσι, το παιδί μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να φοβάται, να μη δέχεται να μείνει μόνο του ή να μη θέλει να βρίσκεται σε συγκεκριμένους χώρους του σχολείου. Επιπρόσθετα, ορισμένα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ίσως να έχουν μη αναμενόμενες αντιδράσεις όταν γίνονται αναφορές σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Όταν η κακοποίηση δεν αποκαλύπτεται από το παιδί υπάρχει περίπτωση ο θύτης να είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για εκείνο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να νιώσει άνετα με τα παιδιά της ηλικίας του. Γι’ αυτό αρκετές φορές, αυτά τα παιδιά δεν θέλουν να κάνουν παρέα με συνομήλικους τους και αναζητούν τη, παρέα ενός ενήλικα.   
Επιπλέον, κάποια ακόμα συμπτώματα σεξουαλικής κακοποίησης τα οποία μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος σχετίζονται με την καταθλιπτική συμπεριφορά του παιδιού (να κλαίει συχνά και χωρίς ουσιαστικό λόγο, να έχει τάσεις φυγής, να είναι απόμακρο, "χαμένο" στο δικό του κόσμο, η διάθεση του μπορεί να αλλάζει απότομα, να νιώθει φόβο και ανασφάλεια). Από την άλλη πλευρά υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, αδιαθεσία, να βλέπει το παιδί εφιάλτες και να έχει προβλήματα ύπνου χωρίς κάποια λογική εξήγηση. Σημαντικές αλλαγές μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και στο φαγητό και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, όπως να μην έχει όρεξη για φαγητό ή να δυσκολεύεται να καταπιεί. 


Παραδείγματα περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης 
Κάποιες περιπτώσεις που 

Βασικές αρχές διαχείρισης της αποκάλυψης της κακοποίησης 
Έπειτα από την πρώτη αποκάλυψη του ανήλικου παιδιού για την κακοποίηση του, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις εξής βασικές αρχές:  
  • από τη στιγμή που το παιδί αναφέρει την κακοποίηση του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες στον ιδανικό χώρο για διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο εμπιστευτικότητας και ιδιωτικότητας ώστε το παιδί να νιώσει ασφάλεια. 
  • θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο παιδί. Κάθε τι περίεργο που ακούμε από το παιδί ακόμα και αν αυτά που λέει δεν ισχύουν, είναι σημαντικό να δείξουμε πως το πιστεύουμε, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να μας μιλάει. Κάθε τι που αποκαλύπτει είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης. Ο χρόνος που αφιερώνεται στο παιδί θα πρέπει να είναι όσος χρειάζεται προκειμένου να εκφραστεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να του δείχνουμε πως είμαστε εκεί για εκείνο, πως μπορούμε να το στηρίξουμε και να το βοηθήσουμε
  • καθώς το παιδί είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, όποια κι αν είναι η ηλικία του, θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή και σεβασμό. Θα πρέπει να του δείχνουμε κατανόηση για το πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνει και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αντιδράσεις του ως φυσιολογικές. Με την πρώτη ευκαιρία του ανοίγουμε μια γενική συζήτηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή αποκάλυψη. Είναι σημαντικό να το ρωτήσουμε ευθέως, με τρόπο κατανοητό και αν υποπτευόμαστε να το ρωτήσουμε ξεκάθαρα. Οι λόγοι ποικίλουν για το λόγο που το παιδί δε μίλησε νωρίτερα
  • για να συνεχίσει το παιδί να μας μιλά, θα πρέπει ό,τι κι αν ακούμε να είμαστε ψύχραιμοι και να ακούμε με ενδιαφέρον
  • θα πρέπει να ακούμε με ιδιαίτερη προσοχή το παιδί και να κρατάμε ουδέτερη στάση, καθώς έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τον δράστη και πολύ πιθανό να φοβάται να μιλήσει, για να μην κινδυνεύσει ο δράστης. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε φράσεις που πολύ πιθανόν να κάνουν το παιδί να σκεφτεί πως το κρίνουμε (όπως, «Γιατί δε μίλησες πιο νωρίς;», «Γιατί, δέχτηκες το δώρο του;» και άλλα). Προσπαθούμε για όσο βρισκόμαστε μαζί με το παιδί να «μπούμε» στη θέση του, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τυχόν περιορισμούς, που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ανάλογα. Ακούμε το παιδί και μιλάμε πολύ λίγο. Ενώ, όταν επιλέξει να μιλήσει, εκφραζόμαστε με τρόπο υποστηρικτικό και καθησυχαστικό και όχι με ερωτήσεις. Επίσης, ακούμε χωρίς να κάνουμε υποθετικές σκέψεις, για το αν υπέστη κακοποίηση ή όχι. Σημαντικό είναι να ληφθεί υπόψη πως τα λεγόμενα του παιδιού μπορεί να είναι αντιφατικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός χωρίς να μπούμε στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού. Αφήνοντας τα αποτελέσματα διερεύνησης στα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα
  • οι αντιδράσεις του παιδιού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικές και αναμενόμενες
  • θα πρέπει να το καθησυχάζουμε λέγοντας του πως δεν ευθύνεται/φταίει γι’ αυτό που συνέβη
  • διαβεβαιώνουμε το παιδί πως έκανε το σωστό που ανέφερε το γεγονός
  • αποφεύγουμε τις περαιτέρω ερωτήσεις ή διάγνωση / αξιολόγηση προκειμένου να αντλήσουμε πληροφορίες και να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα. Ωστόσο, υποψιαζόμαστε το ότι μπορεί να έχει κακοποιηθεί και πως πρέπει να διερευνηθεί από κάποιον ειδικό 
  • διαβεβαιώνουμε το παιδί πως είμαστε στη διάθεση του για ό,τι χρειαστεί στη συνέχεια
  • ενημερώνουμε το παιδί για κάθε τι που θα ακολουθήσει στη συνέχεια με τις απαραίτητες πληροφορίες. Ωστόσο, το διαβεβαιώνουμε πως αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην ασφάλεια και προστασία του
  • καταγράφουμε τα σημαντικά γεγονότα αναφέροντας πρόσωπα, ώρα και ημερομηνία, συμπεριφορές ατόμων και οτιδήποτε άλλο θεωρεί σημαντικό. Καταγράφεται, επίσης, κάθε όνομα που αναφέρει το παιδί ή που ήταν παρόν ή είδε ή άκουσε κάτι σχετικά με το περιστατικό. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώνει κάθε παρατήρηση σχετικά με τη φυσική κατάσταση του παιδιού (για παράδειγμα, εάν το παιδί είναι χλωμό, τρέμει και άλλα.). Οι πληροφορίες που γράφει θα πρέπει να είναι εύστοχες και πολύ συγκεκριμένες
  • η αντίληψη του χρόνου, οι φράσεις και οι ορολογίες που αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά διαφέρουν από τις δικές μας. Γι’ αυτό το ενθαρρύνουμε να εκφραστεί όπως μπορεί, με τα δικά του λόγια, μιλώντας με τη σειρά μας με απλό και κατανοητό τρόπο
  • κάνουμε στο παιδί ερωτήσεις, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης του, με διακριτικό τρόπο. Αν χρειαστεί βοηθάμε το παιδί να μιλήσει (για παράδειγμα το ρωτάμε «Σε άγγιξε σε μέρος που δε σου άρεσε/που απαγορεύεται ή που σε έκανε να νιώσεις άβολα;», «Σου ζήτησε κάποιος να κρατήσεις κάτι μυστικό;»)
  • σε περίπτωση που το παιδί (καθώς αναφέρει το γεγονός) φορτιστεί συναισθηματικά του δίνουμε χρόνο, αφήνοντας το να συνεχίσει να μιλά όταν θα είναι έτοιμο
  • προσπαθούμε να τηρήσουμε την εχεμύθεια και συζητάμε μόνο με τα άτομα που εμπλέκονται στις διαδικασίες το τι ακούσαμε
  • τέλος, λέμε στο παιδί πως είμαστε υποχρεωμένοι να σπάσουμε την εχεμύθεια και του τεκμηριώνουμε για ποιο λόγο θα γίνει αυτό. Ωστόσο, του παραθέτουμε κάθε σημαντική πληροφορία για το τι θα ακολουθήσει.

    Προτεινόμενη βιβλιογραφικές αναφορές
   Αβραμίκα, Μ., Λαφαζάνη, Π. & Στεφανούδη, Ε. (2013). Παιδική κακοποίηση και παρεμβάσεις. Επιστημονικά Χρονικά. 18(3):146-151. 
     Αθανασοπούλου, Ε. (2013). Σεξουαλική κακοποίηση Χρήσιμες πληροφορίες για εκπαιδευτικούς. Publish CityΘεσσαλονίκη.  
     Γιωτάκος, Ο., Τσιλιακού, Μ. & Τσίτσικα, Α. (2011). Κακοποίηση παιδιού και εφήβου, ανίχνευση, αντιμετώπιση, πρόληψη. Αθήνα: Πεδίο.  
     Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας. (2007-2013). Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης Κακοποίησης και Παραμέλησης. Ανάκτηση από διαδίκτυο: http://dkdayathin.att.sch.gr/autosch/joomla15/images/UpLoad/protokollo%20diax.pdf
     Πρεκατέ, (2008).  Η κακοποίηση του παιδιού στο σχολείο και την οικογένεια. Αθήνα: Βήτα. 
     Πρεκατέ, Β., & Γιωτάκος, Ο. (2005). Οδηγός Εκπαιδευτικών & Γονέων για την Ανίχνευση της Παιδικής Κακοποίησης. Αθήνα: Βήτα Ιατρικές. 
     Τσιλιάκου & Τσίτσικα, Α. (2011). Κακοποίηση παιδιού και εφήβου: Ανίχνευση, αντιμετώπιση, πρόληψη. Αθήνα: Πεδίο.  
     Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού(2017). Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού για αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Α’ έκδοση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. 
                                                   




Δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο ✈️
👀 Βρείτε τα παιδικά βιβλία εδώ

Ο Φυλλόκαρδος στο νηπιαγωγείο Δαμαριώνα Νάξου

  ...γράφει η  Tsakoniati Styliani, MSc   ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 Σήμερα τα παιδάκια του νηπιαγωγείου Δαμαριώνα παρακολούθησαν χαρτοθέατ...